Exils

 Fabrice Murgia

Premiär 24 januari 2012 | Théâtre National Bruxelles

I Fabrice Murgias produktion - någonstans mellan en dokumentär och vår fantasi, mellan verklighet och virtuell verklighet - berättar skådespelare och marionetter för oss hur en flykting stöter på en polis som ansvarar för utvisning av invandrare.

Den europeiska gemenskapen var tänkt att vara en förbättring i utvecklingen av territoriet och dess invånares välbefinnande: ett projekt som skulle kunna ha inneburit att Europa öppnades upp för världen. Men i dag drar sig Europa in i sig själv, bygger murar och förvandlas till en fästning omöjlig att tränga igenom om du inte tillhör ett rikt land. Hur många asylsökande hålls fängslade i i utomhusfängelser i Libyen innan de ens kommer till Europa? Hur många dör i farliga båtar som korsar Medelhavet? Och när immigranterna anländer till de italienska kusterna är deras helvete långt ifrån över.

Fabrice Murgia - vars pjäs LIFE: RESET/Chronique d’une ville épuisée bekräftade den kontnärliga talang som hade upptäckts redan med Le Chagrin des Ogres - åkte hela vägen till Afrika för att förstå hur Europa ser ut därifrån. Mötet där med immigranter och deras drömmar, desillusioner och berättelser gav upphov till Fabrices nya pjäs; en föreställning lika unik som hans tidigare pjäser.

Produktion: Théâtre National Bruxelles
Samproduktion : Odéon - Théâtre de l' Europe / Paris , Teatro Stabile di Napoli. I samarbete med Teatrul National Radu Stanca Sibiu.

Workshoppen för invånarna, Moving cities Bruxelles, följde produktionen och på turnén.