Fabrice Murgia

 

Fabrice Murgia föddes i Verviers 1983. Han studerade på Liège Conservatoire under ledning av Jacques Delcuvellerie och medverkar i både teater, film och tv.

I dag arbetar han framför allt som skådespelare och regissör. Han leder CIE Artara, en grupp scenkonstnärer, video- och bildkonstnärer samt musiker som har samlats runt hans produktioner för att försöka beskriva världen genom sin generations ögon och med dess språk. 2009 skrev och regisserade han sin första pjäs för festivalen i Liège, Le Chagrin des ogres (Trollens lidande).

Fabrice Murgia blev sedan konstnärlig medarbetare på Théâtre National i Bryssel. Då samarbetade han med festivalen i Liège, Ancre och Kulturinstitutet i Tournai och skapade de två föreställningarna LIFE: RESET/Chronique d’une ville épuisée, en pantomim, samt Dieu est un DJ (Gud är en DJ) efter ett verk av Falk Richter.  I dessa två produktioner möter publiken hans generations tankar, en specifik relation till världen, en attityd och en idé om vad det innebär att tillhöra Fabrice Murgias samtid.

Föreställningen EXILS, regisserad av Fabrice Murgia, var den första av sju föreställningar som sattes upp inom ramarna för projektet Cities on Stage mellan 2011 och 2016.

Fabrice Murgia skrev och regisseradeExils.
Producerad av Théâtre National/BruxellesOdéon-Théâtre de l'Europe och Teatro Stabile di Napoli.