Festival d'Avignon

Avignon – Frankrike

Ett populärt och modernt konstäventyr

Festival d’Avignon grundades 1947 av Jean Vilar och drivs nu av dramatikern, skådespelaren och regissören Olivier Py. Festivalen är en av de viktigaste internationella arrangemang som presenterar framstående scenkonst. Varje år i juli så blir Avignon till en ”stadsteater”, där man omvandlar stadens arkitektoniska arv i olika arenor för föreställningar, som den majestätiska "Cour d' honneur" i Påvepalatset. Mer än tio tusen teaterälskare, oavsett ålder, träffas där för att uppleva ett fyrtiotal produktioner som utgör ett program i huvudsak bestående av premiärer. Festival d’Avignon anses vara ett mecka för samtida skapande och festivalen är också känd för sin breda publik som delar riskerna med det kreativa skapandet. För Festival d’Avignon är framför allt ett sinnestillstånd: för tre veckor i sträck blir staden ett forum med högt i tak - där publik, journalister, branschfolk och konstnärer debatterar en konst som, definitivt, är levande.

Festival d’Avignon får stöd av av Kultur- och kommunikationsministeriet, Avignon stad, Vaucluse-departementet, regionen Provence-Alpes-Côte d' Azur, la Communauté d’agglomération Grand Avignon och Europeiska kommissionens kulturprogram.

Festival d’Avignon kommer att ansluta till Cities on Stage i och med upplagan i juli 2014. Festivalen kommer att producera, medproducera och husera föreställningar och Moving cities inom ramen för det europeiska projektet.

Se programmet för den 68:e Festival d’Avignon här.