Sofia Jupither

Sofia Jupither regidebuterade 2001 med Jon Fosses Besök på Helsingborgs Stadsteater. Efter det följde bland annat Flickan i soffan på Stockholms Stadsteater 2002 och Till Damaskus på Strindbergs Intima Teater 2003. 2005 regidebuterade Sofia i Norge med urpremiären av Jon Fosses Svevn på Nationaltheatret i Oslo, en föreställning som spelades in av norsk TV och som är den mest sedda Fossepjäsen i Norge. Efter det har Sofia regisserat en rad uppmärksammade föreställningar på scener såväl i Sverige som i Norge, bland annat Vildanden på Rogaland Teater i Stavanger, Glasmenageriet och Måsen på Nationaltheatret i Oslo, Ett drömspel i egen bearbetning på Nationaltheatrets Torshovs Scen, Vem är rädd för Virginia Woolf, Gengångare och Leka med elden på Stockholms Stadsteater samt Ibsens Ett dockhem och I lusthuset av Jane Bowles på Dramaten.

Sedan 2009 är Sofia Jupither artist in residence vid Folkteatern. Här regisserade hon hösten 2010 Lars Noréns Skalv och våren 2012 Jon Fosses Vinter. Då liksom i Fragmente arbetade hon med Erlend Birkeland som scenograf. Fragmente var den elfte uppsättningen de två gjort tillsammans.

Efter sin produktion för Cities on Stage har hon regisserat Lars Noréns 3.31.93 på Stockholms Stadsteater. Hon har nu även gjort debut som operaregissör med Strauss Salome på Kungliga Operan i Stockholm, med svenska sopranen Nina Stemme i huvudrollen.

Sofia Jupither regisserade Fragmente, med text av Lars Norén.
Producerad av Folkteatern Göteborg och Théâtre National/Bruxelles.